„Mi az a belső indíték, ami miatt fényképezünk?” Hangzott el a kérdés órán.
Egyik ok a sikerélmény, hiszen a ballagás, az esküvő, az ősembernek a leterített vad megörökítése mind a sikerről szólt, a győzelmes és emlékezetes pillanat(ok)ról. A másik ok a vágyakozás, hiszen a fotók, képek, amik a falainkon lógnak, egy fajta vágyat jelképeznek: olyanok szeretnénk lenni, mint a kedvenc színészünk, piros ferrari-ról álmodozunk, stb. És igen, van egy harmadik ok is, a modern mágia.
Nos, a mágia alatt varázslatot érthetünk többek közt. Ebből a meghatározásból kiindulva, a fotózást is nevezhetjük egy fajta varázslatnak. A valóságot, a fontos eseményeket, pillanatokat, amik elmúlnak, megörökíthetjük ilyen kis fényes papírokon, vagy manapság, ebben a modern világban digitálisan, a számítógépen akár, ahol nem károsodik a fénykép, nem gyűrődik, nem kopik, és nem vesztődik el. A legcsodálatosabb, legemlékezetesebb események örökre megörökíthetők egy ilyen „egyszerű”, egy gombnyomással működő készülékkel. Persze az embert a legokosabb élőlénynek tartják, és tegyük fel, hogy tudja, hogyan, miként készül el egy fotó, de nem gondol bele, hogy valójában egy pillanatot lop el a jelenből és örökíti meg.
Magát, ezt a lenyűgöző, gyorsan fejlődő technológiát nevezem én modern mágiának.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegyvelemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr144285484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása